Drip

Drip

2020-10-29

Stopień zmielenia kawy: średni (drobinki przypominające np. cukier średnioziarnisty)

Proporcja wyjściowa 60g kawy/litr wody

Gotując wodę przygotowujemy odpowiednią ilość kawy, ważymy i mielimy. Po zagotowaniu wody, polewamy filtr umieszczony w naczyniu do dripa tak, aby nasączyć całą jego powierzchnię pozbawiając go obcych aromatów i ogrzać naczynie. Wodę z dna naczynia wylewamy. Wsypujemy do filtra zmieloną kawę, stawiamy na starowanej wadze i zalewamy powoli wodą w temperaturze ok. 93°C, początkowo niewielką ilością, która ma na celu jedynie zmoczyć kawę, odczekujemy ok. pół minuty, a następnie powoli (ok. 1 minuty) resztę. Woda powinna przepłynąć przez kawę  w około 2:30 minuty. Krótszy czas może spowodować smak bardziej kwaśny a dłuższy gorzki. Pamiętajmy, aby wodę kierować na kawę a nie na filtr. Czekamy aż powierzchnia kawy będzie relatywnie sucha, usuwamy filtr i nalewamy kawę do filiżanki.

Jak modyfikować stopień mielenia?

Jeśli przygotowana kawa wydaje ci się gorzka i cierpka, następnym razem można kawę zmielić nieco grubiej.

Jeśli natomiast napar wydaje się słaby, rozwodniony, wówczas możemy próbować mielić kawę drobniej.

Tutaj kupisz Zestaw Drip i Serwer

Tagi

  • #specialtycoffee
  • #kawa
  • #świeżopalona
  • #drip
  • #kawawdomu
  • #zaparzkawęinaczej
  • #alternatywy

Komentarze

Brak wyników.

Kilka słów autorze bloga o kawie TuCafé

Będzie o kawie. O jej wielu barwach. O wszystkim co w kawie mnie zaintrygowało, jest pasją i codzienną pracą. W końcu o doświadczeniu jej palenia, pięknym rzemiośle, a zarazem trudnym procesie technologicznym.

Będzie o odkrywaniu rynku kawy i jego subiektywnej ocenie.

Z perspektywy kogoś, kto w świat kawy wszedł z innego świata chcąc zrobić coś smacznego.

Monika

Odwiedź nas na