Stopień zmielenia kawy: średni (drobinki przypominające np. cukier średnioziarnisty)
Proporcja wyjściowa 60g kawy/litr wody
Gotując wodę przygotowujemy odpowiednią ilość kawy, ważymy i mielimy. Po zagotowaniu wody, polewamy filtr umieszczony w naczyniu do dripa tak, aby nasączyć całą jego powierzchnię pozbawiając go obcych aromatów i ogrzać naczynie. Wodę z dna naczynia wylewamy. Wsypujemy do filtra zmieloną kawę, stawiamy na starowanej wadze i zalewamy powoli wodą w temperaturze ok. 93°C, początkowo niewielką ilością, która ma na celu jedynie zmoczyć kawę, odczekujemy ok. pół minuty, a następnie powoli (ok. 1 minuty) resztę. Woda powinna przepłynąć przez kawę w około 2:30 minuty. Krótszy czas może spowodować smak bardziej kwaśny a dłuższy gorzki. Pamiętajmy, aby wodę kierować na kawę a nie na filtr. Czekamy aż powierzchnia kawy będzie relatywnie sucha, usuwamy filtr i nalewamy kawę do filiżanki.
Jak modyfikować stopień mielenia?
Jeśli przygotowana kawa wydaje ci się gorzka i cierpka, następnym razem można kawę zmielić nieco grubiej.
Jeśli natomiast napar wydaje się słaby, rozwodniony, wówczas możemy próbować mielić kawę drobniej.
Tutaj kupisz Zestaw Drip i Serwer