>Palarnia Kawy Specialty

Palarnia Kawy Tu Café

Tu Café to kameralna palarnia kawy specialty. Powstała z potrzeby picia dobrej jakości naparu i z ciekawości jak zdobyć i wypalić to niezwykłe ziarno towarzyszące ludziom przez co najmniej kilka stuleci, łączące ich i stymulujące kreatywność.

Palę kawę za pomocą tradycyjnego niemieckiego pieca Probat, z podwójną kontrolą temperatury oraz dodatkową kontrolą powietrza. Mój sposób palenia jest wynikiem wielu szkoleń i konsultacji u najlepszych roast masterów w Polsce i za granicą, analizy sensorycznej kawy i własnych wniosków.

Kawa jest smaczniejsza świeżo palona. Rekomenduję spożycie kawy do espresso w ciągu 1,5 - 2 miesięcy od daty palenia, a przelewowej w przeciągu 2 tygodni: zachowuje ona wówczas najwięcej ze swego smaku i aromatu.

Palarnia Kawy Tu Café
Kawa jest smaczniejsza świeżo palona

Palę ziarno jakości specialty coffee: są to kawy najwyższej jakości, o zminimalizowanej liczbie defektów, wyjątkowych walorach smaku i aromatu, wysokiej ocenie punktowej. Wybierając ziarno do palenia porównuję po kilkanaście najlepszych ziaren z danego kraju pochodzenia od różnych dostawców specialty coffee. Wybieram te, które najbardziej smakują mi, grupie najbliższych cup tasterów oraz stałym Klientom.

Proponuję tylko kilka najlepszych z dostępnych.

Wierzę, że pijąc kawę wysokiej jakości doceniamy ludzi potrafiących ze swej uprawy kawowca wydobyć to, co najlepsze. Szanując ich pracę, chciałabym dążyć do bardziej sprawiedliwego modelu ich wynagradzania niż obecnie dominujący.

Moim celem jest przygotowanie ziarna kawy o optymalnym smaku, aromacie i stopniu palenia oraz wydobycie z niego tego, co charakterystyczne.

Kawy, która będzie smakowała.

„Tu café” to po hiszpańsku „twoja kawa”. Jestem otwarta na opinie o zakupionych ziarnach. Chętnie pomogę w doborze kawy do metody zaparzania i metodę zaparzania do kawy.

Z moimi Klientami dzielę się wiedzą zdobytą na szkoleniach SCA (Specialty Coffee Association)  Green Coffee Proffessional oraz Sensory Skills Professional. Klientom biznesowym pomagam w wypracowaniu autorskich  blendów oraz konceptu kawowego.

Ziarno jest jakości specialty coffee: są to kawy najwyższej jakości

Sensory Skills Proffessional, Green Coffee Proffessional, Roast master 

Należę do „Specialty Coffee Association”

specialty coffee association member the speciality coffee association certificate green the speciality coffee association certificate yellow

Masz pytania? Chcesz dowiedzieć się więcej o palarni?
Napisz do nas!

Formularz kontaktowy