Aby z dobrze wypalonego, wysokiej jakości ziarna kawowca powstała smaczna kawa, powinno być ono odpowiednio zaparzone.
Jak przygotować kawę, aby wydobyć jej najlepsze właściwości? Już podpowiadamy!
Smak i aromat kawy może się znacząco różnić przy odmiennych sposobach zaparzania. Na profil sensoryczny kawy wpływają przede wszystkim następujące elementy:
<h2>Jak przygotować kawę - najważniejsze aspekty</h2>
Rekomendowana (poza espresso) proporcja waha się od 50 g do 70 g kawy na litr wody. Do jej ustalenia potrzebujemy jedynie prostej wagi kuchennej (1 litr wody waży 1kg).
Odpowiednia proporcja pozwala na osiągnięcie równowagi między mocą i prawidłową ekstrakcją.
Jeśli zaparzanie trwa dłużej (dłuższy jest kontakt kawy z wodą), ziarno powinno być zmielone grubiej. Krótkie zaparzanie daje lepsze rezultaty z drobniej zmieloną kawą (szybka ekstrakcja).
Jak modyfikować stopień mielenia
Jeśli przygotowana kawa wydaje ci się gorzka i cierpka, następnym razem można ją zmielić nieco grubiej. Jeżeli natomiast napar wydaje się słaby, rozwodniony, wówczas możemy próbować mielić kawę drobniej. Kawa powinna być świeżo zmielona tuż przed zaparzeniem.
Temperatura waha się w przypadku różnych metod parzenia od 90°C do 96°C. Zakres 92–96°C pozwala na szybkie uwolnienie związków aromatycznych i ekstrakcję.
Zbyt wysoka temperatura potęguje odczuwanie goryczy, natomiast zbyt niska – nadmiernej kwaskowatości
Woda stanowi ponad 98% naszej filiżanki z kawą, dlatego jej właściwości mają olbrzymie znaczenie dla jakości całego naparu. Należy zwrócić uwagę na następujące parametry i ich akceptowalne wartości dla kawy: brak obcych zapachów, czystość, pH: 6,5–7,5, całkowita twardość: 50–175 ppm CaCO3 (2,9–9,8 stopni niemieckich). W większości przypadków parametry te można osiągnąć za pomocą filtracji wody (wystarczy nawet prosty filtr typu Brita) lub stosując niektóre wody mineralne.
Ted R. Lingle, The Basics of Brewing Coffee, SCAA.
Marco Wellinger, Samo Smrke, Chahan Yeretzian, The SCAE Water Chart.
Measure, aim, treat, Zurich University of Applied Science.
Masz pytania? Chcesz dowiedzieć się więcej o palarni?
Napisz do nas!