French Press

French Press

2020-10-29

Proporcja wyjściowa: 60g kawy/litr wody

Stopień zmielenia kawy: gruby/średni (drobinki przypominające np. cukier kryształ)

Ważymy odpowiednią ilość kawy, mielimy i umieszczamy w naczyniu. Stawiamy na wadze kuchennej, tarujemy i zalewamy powoli całą kawę zagotowaną wodą (ostudzoną do temperatury ok.  93°C) w ilości z proporcji upewniając się, że cała kawa została zamoczona. Pozostawiamy napar na 4 minuty a następnie delikatnie mieszamy i zdejmujemy pianę z drobinkami z powierzchni. Nakładamy sitko i powoli je opuszczamy aż napotka większy opór. Po chwili napełniamy filiżankę bezpośrednio z French Press.

Tą metodą można zaparzyć każdą kawę, choć polecam bardziej ziarna przeznaczone do metod przelewowych.

French Press

Tagi

  • #specialtycoffee
  • #kawa
  • #frenchpress
  • #kawowealternatywy
  • #kawawdomu

Komentarze

Brak wyników.

Kilka słów autorze bloga o kawie TuCafé

Będzie o kawie. O jej wielu barwach. O wszystkim co w kawie mnie zaintrygowało, jest pasją i codzienną pracą. W końcu o doświadczeniu jej palenia, pięknym rzemiośle, a zarazem trudnym procesie technologicznym.

Będzie o odkrywaniu rynku kawy i jego subiektywnej ocenie.

Z perspektywy kogoś, kto w świat kawy wszedł z innego świata chcąc zrobić coś smacznego.

Monika

Odwiedź nas na