Aeropress

Aeropress

2020-10-29

Stopień zmielenia kawy: drobny/średni (im szybciej chcemy zaparzać tym drobniej powinna być zmielona kawa)

Proporcja wyjściowa 75g kawy/litr wody lub 100g kawy /litr wody na krótką i mocną kawę

Mielimy zważoną dawkę kawy tuż przed przygotowaniem naparu. Umieszczamy papierowy filtr w sitku, sitko w aeropress  i przelewamy gorąca wodą tak aby pozbawić papier obcych zapachów oraz ogrzać urządzenie. Jeśli aeropress nie ma podziałki wskazującej pojemność, umieść kubek a na nim główną część aeropressa na wadze, dodaj kawę. Zagotuj wodę i zaczekaj 10-20 sekund, włącz wagę i zalej kawę odpowiednią ilością wody. Zacznij odmierzać czas. Zamieszaj kawę i nałóż tłoczek aeropressa, odczekaj około 1 minuty. Zdejmij kubek i aeropressa z wagi i powoli naciskaj tłoczek aż cały płyn pojawi sie w kubku. Cofnij tłoczek aby oczyścić aeropressa. Kawa jest gotowa

Tagi

  • #specialtycoffee
  • #kawa
  • #aeropress
  • #szybkakawa
  • #kawanaurlop
  • #kawoweinnowacje

Komentarze

Brak wyników.

Kilka słów autorze bloga o kawie TuCafé

Będzie o kawie. O jej wielu barwach. O wszystkim co w kawie mnie zaintrygowało, jest pasją i codzienną pracą. W końcu o doświadczeniu jej palenia, pięknym rzemiośle, a zarazem trudnym procesie technologicznym.

Będzie o odkrywaniu rynku kawy i jego subiektywnej ocenie.

Z perspektywy kogoś, kto w świat kawy wszedł z innego świata chcąc zrobić coś smacznego.

Monika

Odwiedź nas na