Stopień zmielenia kawy: drobny/średni (im szybciej chcemy zaparzać tym drobniej powinna być zmielona kawa)
Proporcja wyjściowa 75g kawy/litr wody lub 100g kawy /litr wody na krótką i mocną kawę
Mielimy zważoną dawkę kawy tuż przed przygotowaniem naparu. Umieszczamy papierowy filtr w sitku, sitko w aeropress i przelewamy gorąca wodą tak aby pozbawić papier obcych zapachów oraz ogrzać urządzenie. Jeśli aeropress nie ma podziałki wskazującej pojemność, umieść kubek a na nim główną część aeropressa na wadze, dodaj kawę. Zagotuj wodę i zaczekaj 10-20 sekund, włącz wagę i zalej kawę odpowiednią ilością wody. Zacznij odmierzać czas. Zamieszaj kawę i nałóż tłoczek aeropressa, odczekaj około 1 minuty. Zdejmij kubek i aeropressa z wagi i powoli naciskaj tłoczek aż cały płyn pojawi sie w kubku. Cofnij tłoczek aby oczyścić aeropressa. Kawa jest gotowa