Kawiarka - moka

Kawiarka - moka

2020-10-29

Stopień zmielenia kawy: drobny (jak np. cukier drobnoziarnisty), ale nie tak drobny jak do espresso

Proporcja wyjściowa 200g kawy/litr wody (zwykle proporcja pojemności kawiarki)

Zmiel kawę tuż przed użyciem i napełnij ją sitko równo i do pełna. Napełnij dolną część kawiarki zagotowaną wodą (można napełnić zimną, ale wtedy kawa jest pod wpływem wysokiej temperatury dłużej co potęguje gorzki smak) nie przekraczając poziomu zaworka (do wskazanej linii). Nałóż sitko na dolną część kawiarki i dokładnie nakręć  górną część.

Urządzenie musi być dokładnie zakręcone. Umieść kawiarkę na kuchence na małym/średnim ogniu. Otwórz pokrywkę.  Kawa po jakimś czasie zacznie się pojawiać w górnej części kawiarki. Strumień powinien być powolny. Podgrzewanie należy przerwać gdy dźwięk zmieni się w bulgoczący. Polej dolną część kawiarki zimną wodą z kranu: obniży to temperaturę i ciśnienie oraz pozwoli postawić kawiarkę na każdej powierzchni. Kawa jest gotowa.

Kawiarkę kupisz w wielu sklepach oraz kawiarniach, m.in. tutaj: Kawiarka Bialetti

Tagi

  • #kawa
  • #kawiarka
  • #traditionalcoffee
  • #moka
  • #italianstyle

Komentarze

Brak wyników.

Kilka słów autorze bloga o kawie TuCafé

Będzie o kawie. O jej wielu barwach. O wszystkim co w kawie mnie zaintrygowało, jest pasją i codzienną pracą. W końcu o doświadczeniu jej palenia, pięknym rzemiośle, a zarazem trudnym procesie technologicznym.

Będzie o odkrywaniu rynku kawy i jego subiektywnej ocenie.

Z perspektywy kogoś, kto w świat kawy wszedł z innego świata chcąc zrobić coś smacznego.

Monika

Odwiedź nas na