Ekspres ciśnieniowy

Ekspres ciśnieniowy

2020-10-29

Większość ekspresów automatycznych ma intuicyjne działanie, ale warto zwrócić uwagę na parametry możliwe do ustawienia: grubość zmielenia ziarna (im drobniej zmielone tym bardziej wydobywa z kawy smak gorzki; jeśli kawa jest jasno wypalona można użyć drobniejszego sposobu zmielenia, jeśli zaś ciemno, odwrotnie), temperatura (ta wyższa, podobnie jak drobniejsze zmielenie może wydobywać intensywniejszy smak gorzki), ilość kawy (jej „moc”).

Działanie ekspresu kolbowego jest znacznie bardziej skomplikowane: tutaj możemy się zdać na profesjonalnego baristę w kawiarni.

Tagi

  • #specialtycoffee
  • #kawa
  • #ekspresciśnieniowy
  • #espresso

Komentarze

Brak wyników.

Kilka słów autorze bloga o kawie TuCafé

Będzie o kawie. O jej wielu barwach. O wszystkim co w kawie mnie zaintrygowało, jest pasją i codzienną pracą. W końcu o doświadczeniu jej palenia, pięknym rzemiośle, a zarazem trudnym procesie technologicznym.

Będzie o odkrywaniu rynku kawy i jego subiektywnej ocenie.

Z perspektywy kogoś, kto w świat kawy wszedł z innego świata chcąc zrobić coś smacznego.

Monika

Odwiedź nas na