Blog

Historia pewnej rośliny

21-04-2020 | by tucafé | Komentarze: 0

Historia pewnej rośliny

Przyjechała ze mną z pewnego szkolenia. Mała sadzonka kenijskiego kawowca SL-28, nadwyrężona w czasie podróży, znalazła swoje miejsce w doniczce na kuchennym oknie.

Sensoryka kawy vs badania naukowe

28-02-2020 | by tucafé | Komentarze: 0

Sensoryka kawy vs badania naukowe

Dlaczego ta sama kawa dla jednej osoby jest bardziej gorzka niż dla innej? Dlaczego niewielka różnica w czasie obróbki ziarna kawowca po zbiorze wpływa na wielką zmianę profilu smakowego kawy? Dlaczego inaczej smakuje ona dzień po paleniu i tydzień po paleniu? Dlaczego kolor torebki kawy wpływa na percepcję smaku zawartości? Dlaczego ta sama kawa wypalona przez kilku różnych roasterów smakuje inaczej?

Kawa sezonowa

24-10-2019 | by tucafé | Komentarze: 0

Kawa sezonowa

W świecie kawy mamy duży, praktycznie nieograniczony wybór tego jaką kawę pijemy. Wybieramy sposób wypalenia, świeżość a w doborze ziarna kierujemy się naszym smakiem. Jeśli jednak chcemy pójść o krok dalej, zwracajmy uwagę na to kiedy ziarno kawowca zostało zebrane i kiedy dotarło do palarni.

Cupping

21-05-2019 | by tucafé | Komentarze: 0

Cupping

Cupping wszedł do naszego słownika i czeka na zgrabny polski odpowiednik. Znam go w kilku odsłonach:

Jak przygotować kawę?

07-05-2019 | by tucafé | Komentarze: 0

Jak przygotować kawę?

Tak naprawdę potrzebujemy tylko dobrej kawy, dobrej wody, młynka i wiary we własne wyczucie smaku

Specialty coffee: czy to kolejny kawowy slogan reklamowy?

21-03-2019 | by tucafé | Komentarze: 2

Specialty coffee: czy to kolejny kawowy slogan reklamowy?

Wyobraźmy sobie przed nami dwa koszyki czereśni. W pierwszym znajdziemy piękne, o regularnym kształcie i kolorze, głęboko czerwone owoce. W smaku wszystkie będą bardzo słodkie, przełamane odrobiną orzeźwiającej kwaskowatości.

O mnie

Będzie o kawie. O jej wielu barwach. O wszystkim co w kawie mnie zaintrygowało, jest pasją i codzienną pracą. W końcu o doświadczeniu jej palenia, pięknym rzemiośle, a zarazem trudnym procesie technologicznym.

Będzie o odkrywaniu rynku kawy i jego subiektywnej ocenie.

Z perspektywy kogoś, kto w świat kawy wszedł z innego świata chcąc zrobić coś smacznego.

Monika

Odwiedź nas na